Aké novinky prinesie integrácia slovenského denného trhu s elektrinou so zvyškom Európy?

20. 5. 2021

K najzásadnejším zmenám v rámci projektu Interim Coupling patrí spustenie implicitného prideľovania cezhraničných kapacít na slovensko-poľskom profile.
Zdroj: Freepik

K integrácii slovenského denného trhu s elektrinou so zvyškom Európy by malo v prípade úspešných testov dôjsť už v druhej polovici júna 2021. Prepojením s krajinami zúčastnenými v projekte Interim Coupling sa vytvorí jednotný denný trh s elektrinou v celkom 23 štátoch Európy. Obchodovanie pre účastníkov denného trhu s elektrinou na Slovensku čaká viacero zmien, s ktorými sa mohli detailne oboznámiť na nedávnom webinári spoločnosti OKTE.

Projekt vstupuje do záverečnej fázy

Slovenská obchodná oblasť je od novembra 2014 súčasťou prepojeného trhu 4M MC, kam patria tiež Česko, Maďarsko a Rumunsko. Interim Coupling (známy tiež ako "DE-AT-PL-4M MC") vznikol ako prechodná iniciatíva prevádzkovateľov prenosových sústav a organizátorov denných trhov s elektrinou z krajín regiónu 4 M MC spoločne s Nemeckom, Rakúskom a Poľskom. Projekt má umožniť prechod z explicitnej alokácie kapacít, ktorá je založená na koordinovanej čistej prenosovej kapacite (NTC), k implicitnej alokácii založenej na fyzikálnych tokoch vo vybraných hraniciach ponukových oblastí. Využíva pri tom metódu dennej dostupnej prenosovej kapacity ATC („Available Transfer Capacity“). Slovensko v procese prepájania denného trhu s elektrinou zastupujú spoločnosti SEPS a OKTE. 

Spustením Interim Coupling do prevádzky v praxi vznikne jednotný európsky denný trh s elektrinou (Single Day-Ahead Coupling). Zlúčia sa tak doteraz oddelené oblasti krajín 4 M MC a Multi Regional Coupling. „To v praxi znamená jednu aukciu, jednu kalkuláciu výsledkov trhu naprieč celou Európou,“ priblížila v prezentácii Ľubica Krajčovič, analytička rozvoja trhov spoločnosti OKTE. „V rámci projektu bude manažment cezhraničných prenosových kapacít spravovaný systémom mTMF, ktorý využívame aj v 4 M MC.“ Na výpočet výsledkov denného trhu bude podľa nej využívané riešenie PCR (Price Coupling of Regions).

Testy s účastníkmi trhu podľa nového harmonogramu prebehnú od 31. mája do 7. júna 2021. Ak sa potvrdí technická a právna pripravenosť, prevádzkové spustenie  je naplánované na 17. júna 2021, kedy sa po prvý raz začne obchodovanie s dňom dodávky na nasledujúci deň.

Kapacita pre slovensko-poľský profil podlieha ďalším limitom

Jednou z najzásadnejších zmien je spustenie prideľovania cezhraničných kapacít na slovensko-poľskej hranici na dennom trhu. Technické riešenie je odlišné ako pre ostatné profily. Špecifickosť obchodnej oblasti je v tom, že poľské cezhraničné kapacity sú vzájomne závislé a ovplyvňuje ich tzv. globálne obmedzenie, ktoré limituje možnosti dovozu a vývozu elektriny buď z, alebo do poľskej oblasti. „V praxi Poľsko limituje export a import bez pohľadu na to, cez ktoré hranice je tento import alebo export realizovaný,“ zdôraznila Krajčovič.

Maximálna prenosová kapacita na poľskom technickom profile nesmie prekročiť hodnotu, ktorá je súčtom kapacít pre slovensko-poľskú, poľsko-českú a poľsko-nemeckú hranicu. „Poľská strana teda neurčuje kapacitu voči spoločnostiam SEPS, ČEPS a 50Hertz separátne pre každú hranicu, ale určí jednu hodnotu pre celý technický profil, v ktorom sú previazané tieto tri hranice,“ vysvetlila špecifickosť postupu Krajčovič. Tento princíp je podľa nej do veľkej miery zhodný s explicitným obchodovaním, kde tiež figuruje technický profil.

Technické riešenie ovplyvní aj krízové situácie. „Pri rozpojení trhov nie je možné odpojiť z technického profilu iba jednu hranicu, ale odpoja sa všetky hranice, ktoré sú jeho súčasťou. Následne sa odpoja hranice druhého technického profilu, ktorý je nakonfigurovaný medzi Nemeckom, Poľskom a Českom,“ doplnila. Slovenskú obchodnú oblasť to neovplyvní. 

Nové pravidlá tieňovej aukcie a ďalšie zmeny

 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať