Aká bude výška cien elektriny pre výrobcov v režime prolongácie?

23. 6. 2021

Kým sa v parlamente rozhoduje o tom, ako bude vyzerať prolongácia podpory pre výrobcov zelenej elektriny, ÚRSO pracuje na vyhláške, ktorá bude novelu zákona implementovať. Nastavenie výpočtového modelu cien elektriny je predmetom intenzívnej debaty medzi dotknutými subjektmi. 

Zdroj: Freepik

V Národnej rade SR sa bude v druhom čítaní rokovať o novele zákona 309/2009 o podpore OZE a VÚ KVET. Výrobcom má umožniť predĺženie 15-ročnej garantovanej podpory o päť rokov so zníženou cenou, pričom pre 440 subjektov, na ktorých sa vzťahujú stanovené podmienky, sa má stať režim prolongácie povinnosťou, voči čomu má výhrady Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI). Pripravované zmeny, ktoré má priniesť pozmeňovací návrh od koaličných poslancov, sme podrobnejšie rozobrali v tomto článku. 

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) súbežne pripravuje znenie návrhu vyhlášky 18/2017 o cenovej regulácii v elektroenergetike, ktorou sa bude v praxi vykonávať novela zákona o podpore. Vyhláška je v súčasnosti na začiatku legislatívneho procesu. ÚRSO v apríli zverejnil predbežnú informáciu. „Sme v intenzívnej komunikácii s Ministerstvom hospodárstva (MH) SR v záujme toho, aby sme vedeli pripraviť a vyhodnotiť všetky aspekty,” uviedol podpredseda ÚRSO Szabolcs Hodosy na nedávnom workshope MH SR. 

„Naša predstava a časový plán je taký, že keď prejde návrh novely zákona druhým čítaním, materiál by sme postúpili do predpripomienkového konania (PPK), aby sme následne vedeli po zákonnej lehote a vyhodnotení prípadných konzultácií materiál predložiť do MPK.” Netradičný postup má podľa regulačného úradu vytvoriť dostatočný časový priestor pre odbornú verejnosť, aby sa zoznámila s podrobnosťami tohto právneho predpisu. 

ÚRSO má viacero pracovných verzií vyhlášky. Akonáhle sa návrh vyhlášky dostane do PPK, regulačný úrad ho zverejní aj na svojom webovom sídle s cieľom zohľadniť všetky relevantné argumenty profesných združení. „Urobíme maximum preto, aby sme všetko zapracovali a postupovali maximálne transparentne,” zdôraznil na workshope Hodosy. 

Na čom bude postavený výpočtový model?

Predseda Andrej Juris predstavil základné princípy, na základe ktorých bude ÚRSO postupovať pri výpočte výkupných cien elektriny pre výrobcov v režime prolongácie.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať